Wie ben ik?

Ik ben Esther van der Valk, bevlogen en nieuwsgierig, woon samen met Robert en mijn vier dochters Jildau (5), Femke (4), Bregje (0) en Myrthe (0) in Oranjewoud. Ik hou van mijn familie, vrienden, loop graag hard, kook liefst uit eigen tuin, en wordt energiek van een goed gesprek.

Wat drijft mij?

Na 15 jaar, in verschillende functies, ben ik onlangs gestopt als verpleegkundige en gezondheidswetenschapper in een academisch ziekenhuis. Een hele leuke en diverse baan. Het heeft me ook veel geleerd over het functioneren van onze gezondheidszorg en over hoe afhankelijk wij mensen veelal hiervan zijn geworden. En heb ik heel veel lijsten met medicatie van patiënten voorbij zien komen. En dit terwijl er nu zoveel bewijs is dat leefstijl veel, echt veel, van deze ellende kan voorkomen! Niet alles dus, maar wel een groot deel.

Jarenlang kriebelde het. Drang om bij te dragen. Bij te dragen aan preventie, gezondheid en sterk blijven, en op een haalbare manier. Dat voelde essentieel. En ideeën te over! Diep van binnen had ik eigenlijk al mijn plan klaar. Ik voelde ergens wel aan wat ik wilde. Maar een serieuze optie om ervoor te gaan? Persoonlijk frustreerde ik mijzelf. Met mijn ambities, ideeen en die ik maar niet volgde. Geen ruimte gaf. Blijven bij het veilige en vertrouwde. Volhouden. Doorzetten. Er moest immers inkomen blijven, zoveel werkgelegenheid in de zorgsector, en wie zegt dat ik dit kon? En hoe dan met mijn andere ambitie om te promoveren? Wat zou iedereen er wel niet van vinden? En immers, ik had een leuke baan, leuke collega’s, dus ja.

Vitale groei

Een periode van stilstaan, door ziekte van mijn dochtertje, werd me duidelijk dat ik iets moest. Veiligheid niet de boventoon laten voeren en gaan voor mijn passie. Bijdragen aan gezond leven, waarbij je moeiteloos kunt zijn wie je bent.

Via een blog van een leefstijlcoach kwam ik in aanraking met de post HBO opleiding tot zelfstandig professioneel leefstijlcoach en -trainer. Een opleiding die niet alleen maar kijkt naar een gezond lichaam, maar juist naar de mens in z’n totale functioneren. Dus ook naar wie je bent, je gedachtenpatroon, je emoties, sociale relaties en hoe pro-actief je bent. Hierdoor kun je krachtige resultaten halen, doordat je aandacht hebt voor oorzaken en niet alleen voor symptomen.

Wauw, dacht ik, dit past bij wat ik zocht! Maar goed, nu springen. Daadwerkelijk ook in actie. Twijfels overwinnen. Dat voelde als een enorme stap. Lees daarover meer in dit blog.

Inmiddels is mijn vitaliteitsbedrijf Vitale groei een feit. En heb ik al heel wat klanten in beweging gebracht! Hoe gaaf! En wat geeft me dit een energie! Zelf kunnen sturen, mensen echt kunnen helpen om gezond te blijven, hun hart te kunnen volgen.

 

Mijn coaching

Vitaal zijn is voor mij, dat je je vrij voelt om jezelf te zijn en daarbij ook de keuzes kunt maken die zo bij jou passen. Moeiteloos, omdat je dit in je hebt en je hierop vertrouwd. Energiek, omdat je datgene doet en geeft wat zo bij jou past. Je kunt dit als compas gebruiken, omdat je kunt sturen op helpende gedachten, gezonde emoties en een gezond lichaam.

Ik geloof dat je hierdoor bij jezelf kan blijven, je niet laat leiden door externe factoren, je dit langdurig energie geeft, gezonde keuzes voor jezelf kan (blijven) maken en daardoor sterker bent tegen stress.

 

Wat kenmerkt mij als coach?

Ik ben een betrokken coach, voel met je mee, confronteer je zeker waar nodig is om de kern te bereiken, daag je uit je comfortzone te verlaten, trek je mee de natuur in als daar behoefte aan is, en daar waar nodig geef ik je heldere en duidelijke adviezen. Kortom een betrouwbare en bevlogen coach, die energie krijgt als jij richting die stip op de horizon gaat! Wil je meer over mij of mijn aanpak weten? Lees dan hier meer over wat ik voor je kan betekenen!