Gefascineerd lees ik regelmatig artikelen over ‘Blue Zoners’. Ik blijk zelfs als 23 jarige een blue zone te hebben bezocht: Nicoya, Costa Rica! Ken jij dit fenomeen? Mensen die leven in delen van de wereld, en die in relatief goede gezondheid bovengemiddeld oud worden. En dit zonder medicijnen, pillen of chirurgie.

coach

Er wordt veel onderzoek gedaan naar overeenkomsten in deze gebieden. Dit interesseert mij enorm! Omdat er in onze huidige leefgewoonten nog veel te winnen valt, wordt met deze kennis geprobeerd ons Nederlanders gezonder te laten leven. Wat kunnen we hier dan van leren?

1. Biologische klok. Mensen die in een blue zone leven, leven niet op de klok, maar op hun biologische klok. Als het donker is gaan ze slapen en ze worden smorgens niet gewekt door een wekker. Op deze manier wordt stress op afstand gehouden.

2. Gezond eten. Ze eten voornamelijk plantaardig. Bonen staan veel op het menu en vlees slechts 1x per maand. Alcoholconsumptie wordt beperkt tot 1 glas rode wijn bij de maaltijd. Liefst in goed gezelschap.

3. Natuurlijk bewegen. Ze gaan niet naar de sportschool, maar bewegen is in hun dagelijkse routine ingebakken. Er wordt weinig gebruik gemaakt van moderne gemakken en dus is elk noodzakelijk bezoekje aan de winkel, school of vrienden aanleiding voor een wandeling.

4. Doel in je leven. Ook wel ‘sense of purpose’ genoemd. De reden om je bed uit te komen en die is bij ‘Blue Zoners’ aanwezig. Ook is rust en ontspanning, oftewel terugschakelen, onderdeel van hun dagelijkse routine.

5. Sociaal leven/verbinding. Inwoners van Blue Zones hebben een sterk sociaal netwerk. Familie komt op de eerste plaats. Ouderen maken deel uit van het gezin en wonen vaak bij de kinderen in huis of in de buurt. Geloof speelt ook een rol binnen de Blue Zones.

Kortom een gezonde leefstijl heeft te maken met dagelijkse gewoonten, waarin je veel groenten eet, wandelt in de natuur, een praatje maakt, tijd neemt voor een dagelijks rustmoment, en (niet verkeerd) op z’n tijd een rood wijntje bij je maaltijd neemt!

 

Fijn weekend! Groet, Esther

Gratis online inspiratie & tips

Ik vind het ontzettend tof om mensen te inspireren met toepasbare kennis, tips, oefeningen over vitaal en energiek leven. En vooral moeiteloos, zonder moeten! Haalbaar. Dichtbij jezelf. Wil jij dit ook ontvangen? Wie weet zit er DE tip of eyeopener tussen, die jouw gezondheid een boost geeft! Schrijf je in en je ontvangt gratis online inspiratie, tips & oefeningen!

 

Het geheim van een lang en gelukkig leven!
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *