Ikigai! Ik lees momenteel het boek ‘Ikigai, het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven’. Fascinerend! Ikigai is kort gezegd ‘je reden van bestaan’, ‘waar jij s’morgens je bed voor uitkomt’ of ook bewust zijn van ‘wat goed voelt’. Het lijkt één van de redenen te zijn waarom Japanners een buitengewoon hoge leeftijd bereiken, specifiek op het eiland Okinawa. En in goede gezondheid wel te verstaan.

Hoewel dit ten dele door wetenschappelijk onderzoek onderbouwd is, wil ik hier meer over weten! Diverse redenen worden toegekend voor waarom deze mensen op dit eiland langer leven dan waar ook ter wereld. Denk aan goede voeding, het ongecompliceerd leven in de buitenlucht, groene thee en het subtropische klimaat. Maar onderzoekers denken dat, naast de genoemde factoren, Ikigai één van de sleutels is die hun leven bepaalt. Je richt je daarmee op dat wat belangrijk voor je is, in plaats van wat dringend is. Voor sommige mensen is dit van jongs af aan duidelijk, maar voor de meesten – en zeker in de huidige nsnelle westerse maatschappij – is dit een zoektocht.

Waarom fascineert mij dit?

Er wordt al duizenden jaren veel geschreven over het vinden van ‘je reden van bestaan’, een zoektocht waar je zelf verantwoordelijk lijkt te zijn voor iets dat ‘zou moeten zijn’. Je moet iets vinden en pas dan zul je gelukkig zijn/een zinvol leven leiden. Het concept Ikigai richt zich niet op de zoektocht naar het verkrijgen van iets wat buiten jezelf ligt. Of naar bepaald succes of naar die ene allesoverheersende passie die er zou moeten zijn.  Maar het richt zich juist op jezelf, wat je altijd al met je mee draagt. Blij en tevreden kunnen zijn met dat wat er nu is. En ja, die mate van zelfbewustzijn, dat is ook dat is nog een hele kunst. Maar wel een hele duurzame. En dit zelfonderzoek vergt in ons haastige leven tijd en vraagt je stil te staan bij de wezenlijke vraag: wat vind jij echt belangrijk?

Kortom, je Ikigai zijn de dingen waar jij blij en gelukkig van wordt, waar je echt vrolijk van wordt. Grote of misschien juist kleine dingen. Denk er maar eens over na.

Groet! Esther

 

Gratis online inspiratie & tips

Ik vind het ontzettend tof om mensen te inspireren met toepasbare kennis, tips, oefeningen over vitaal en energiek leven! En vooral moeiteloos, zonder moeten! Haalbaar. Dichtbij jezelf. Wil jij dit ook ontvangen? Wie weet zit er met die tip of eyeopener tussen, die jouw gezondheid een boost geeft! Schrijf je in en je ontvangt gratis online inspiratie, tips & oefeningen!

 

 

 

 

 

 

Hoe jij door Ikigai een langer en gezonder leven kan leiden!
Getagd op:        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *